Geschiedenisboeken leren ons dat met de oprichting van "De IJsberen" in 1922, onder impuls van enkele dokters en een senator, de oudste winterzwemclub van Belgiƫ een feit werd.
De benaming "ijsberen" was voor de hand liggend: de ijsbeer symboliseert water, ijs, sneeuw en leven in de zuiverste natuur. Omdat in 1968 door de bouw van de Kennedytunnel en de daarbij horende ring het openluchtzwembad aan het Zuid, de thuishaven van de Antwerpse IJsberen, verdween, verhuisde de club naar het Boekenbergpark. In 1976 kwamen de ijsberen onder impuls van Herman Malfait van bij de opening van ons gemeentelijke openluchtzwembad naar Boom. De clubnaam "Antwerpse IJsberen" werd meteen veranderd in "De IJsberen Boom". Het gemeentebestuur was trouwens van meet af aan aangestoken door het enthousiasme van de clubleden en ontving de IJsberen dan ook met open armen: de gevleugelde woorden "mens sana in corpore sano", een gezonde geest in een gezond lichaam, waren voor hen immers geen loos begrip en het koudwaterzwemmen was meer dan ooit, in tegenstelling tot vroeger, geen elitaire bedoening meer, maar een familiale en sociale aangelegenheid geworden.
Clubsfeer en kameraadschap zijn belangrijker dan het aantal records, wat niet betekent dat de IJsberen zich niet tot competitie laten verleiden. Begin september 1997 slaagden zes leden erin om bij een estafette in 24 uur 101,6 kilometer af te leggen, aan een tempo van zo'n 4,2 km per uur. Ze werden voor deze prestatie genomineerd voor de Gemeentelijke Trofee van Sportverdienste 1997. Vandaag de dag telt de club tweehonderdvijftig leden, sommigen van ver buiten de streek.
Volgens Lucien Hankart, auteur van het boek "IJsberen, een steeds groter wordende kring", zijn de vereisten opdat een ijsberenclub kan bloeien: gemakkelijke toegang (en dus het hele jaar door zwemgelegenheid), mogelijkheid om zwemfeesten te houden, zwemfaciliteiten in of nabij een park (zodat opwarmingsoefeningen in groepsverband kunnen gebeuren), een eigen clubhuis in de nabijheid, de nodige discipline en inzet en een organisatie of structuur die het zowel jong als oud mogelijk maakt mentaal en fysiek te genieten van hun sport. Dit alles is aanwezig bij de Boomse IJsberenclub die nu op weg is naar haar honderdste verjaardag.